Sist uppdaterad 26/03/2025 av Bo.
Sådär! Du tänkte säkert ha roligt igenom att brygga dryck på äpplen, eller hur? Visst är det så! I denna rapport hittar du frågor och svar samt tips för protokoll.
Att brygga betyder förnämligen att välja bra (eko) ingredienser, använda passande redskap, sen följa recept, och ha tålamod. Jo, i denna rad…
Index
Först och framst
Det som gäller här är absolut hygien. Man tar ju jäst till en opastöriserad vätska… All smuts (och skadlig!) som kan påverka jäsningen måste tas ur ekvationen. Alla reglar runt mustning måste då följas upp. Det som är viktigt är att (helt) undvika chansen på kontaminering. Även om det låter klokt att koka upp musten eller sånt, så gör man nog inte det. OBS: man gör då ej dryck på pastöriserad must! Resultaten skulle bli mycket sämre än förväntad. Då så.
Från början
All alkoholisk (och eventuellt kolsyrad) dryck börjar med en vätska med någon form av socker, och jäst. Låter rätt enkelt – och faktist inte så pass mera än så. Grejen här är att jäst är en kultur, eller samling av bakterier av homogeniserad form, med bara en enda mission… äta socker, kissa ut alcohol, rapa ur kolsyra, och sen dö i sin egen malis. Rätt konstigt, men ändå, det funkar.
Om halt
Beroende på sockerhalten ger en fruktvätska en viss procentsats alkohol i färdigjäst dryck. Det går ganska lätt att tänka sig att must av druvor (samt andra bär) är sötare än must av äpplen, päron, eller/och likadant. Det menar att drycken blir starkare, alkoholmässigt. Så ger druvor olika sorters vin, och med ”bara” ren äppelmust så blir det äppelcider, kolsyrad eller inte. Men hej du, titta tabellen härnere, då inser du hur enkelt man öker upp halten till önskad höjd. Bara mata jästen med mera socker, faktist!
Omvandlingstabell
Hink med 25 liter vätska | Uppskattat alkoholhalt | Typ av dryck |
Vanlig äppelmust (100 gr. fruktsocker per liter) | 5% – 6% | cider |
+1 kg socker | 8% – 9% | starkcider |
+2 kg socker | 10% – 11% | lättvin (mousserande) |
+3 kg socker | 13% | vin |
+4 kg socker | 15% – 16% | starkvin |
+5 kg socker | 17% – 18% | torr likör |
+6 kg socker | 20% | stark lättsött likör |
+7 kg socker | 20% | stark sött likör |
(OBS: igenom destillering kan man göra calvados och pommeau av äppelcider eller äppelvin eller äppellikör, men det ligger utanför denna fråga – för detta ändamål hänvisas vi gärna till en annan sajt.)
Behållare
Bra kärl till jäsning är lika viktigt som allt som skrevs ovan. Glad att säga att vi redan har allt i huset till fortsättning av projektet! Kolla dem hära bilder en stund.






Allt ihopslagen ser det ut som ett förnuftigt samhållande, eller hur? Det visas en glas flaska på 1 liter med integrerat kork/lock, som vi rekommenderar fast inte säljer. Buteljering kommer inom ett par steg. Finns ju flera möjligheter när man ska brygga dryck på äpplen.
Jäsning
Jästsorten vi kör på har ett enzym i som hjälper att bryta av pektinen som äpplemust har vanligtvis (för) mycket av. Det skulle det annars göra att cidern eller vinet blir trubel och har de svårt att klarificera. Troligtvis orkar denna typ av jäst att jäsa upp till 20% alkohol i volym. Det händer däremot sellan att man nå denna nivå. Allt socker som finns kvar eller blir över är till söttning.
Steg-för-steg-plan
Procedén är lättskött när man har allt för att komma igång. En ren hink med tillbehör, råpressad (opastöriserad) äpplemust, bra jäst, eventuellt socker, och en bit av tid. Just det…
Följ de hära steg, ett i tag, och lita på, så slipper du vara säker. Vi tror på sånt.
- Ta fram hinken, och om den har används förut eller verkar vara oren, skölj ut den med en splash kokande vatten. Torka av hinken.
- Öppna jäspaketet försiktigt och släng ner jästpulvret till tomma hinken. och eventuellt sockret i viss mängd. (Se tabellen ovan.)
- Fyll upp hinken med äpplemust tills du hamnar vid det 25-liters-strecke. Inte mera, inte mindre.
- Innehållet behövs inte men kan och får nu vispas för att lösa upp sockret och sätta igång jäsningen snabbare. OBS: vispen måste vara ren!
- Sätt på locket och tätta till. Fyll upp vattenlås till strecket och tryck ner den i locket.
- Ställ upp hinken någonstans in i huset där den når rumstemperatur. Källare är för kalt, och utomhus fluktuerar temperaturen för mycket.
- Bra jobbat!
Bryggeriet
Vi på musteriet gör ju precis samma sak åt våra gäster, även om vi kör lite större mängder, ibland i större fat. Funkar bra alltså.
Om du har äpplen med dig, och önskar brygga dryck på äpplen, så grejer vi en färdig och fylld hink åt dig. Det är bara säga till, det löser sig. Beroende på sorten så kan vi visa vägen till något gott. Priset på all-in hink är 575 kr styck.
Lite senare
Nu ska hinken stå ett tag. Det hjälper om temperaturen är rätt så stabilt och konsistent. Det tar mindre än ett par dagar tills jäsningen har kommit igång, som sen tar den tid det tar. Ju mera socker ju mera jobb till jästen. Tills slut så slutar det att bubbla. Väntetiden tills jäsningen är förbi är vid rumstemperatur vanligtvis mindre än tre veckor.
Snart framme
Eftersom det finns en fin tappkran på hinken, en bit ovanpå botten, är klarning mycket enkelt. Jäst behöver lite mera tid att sjunka ner till botten av hinken. Hur lång tid det tar är oklart, men kan accelereras av klarningsmedel. Om du frågar oss, så brukar vi säga att hoppa över det. Mindre tjafs, helt enkelt. I allla fall… dags att provsmaka?! Böj huvudet, och med munnen under, vrid öppet kranen. Allvarligt, varsågod. Eller ta ett glas. Bra veta är att okolsyrad (flak) äppelcider på 20 grader är inte det najsaste att dricka, men som sagt är det bara provsmak. Känn doften, konsistensen, syrlighet… Om det finns något du skulle ändra, är det antingen nu eller inte. Lika bra ta en små flaska och ställa den snabbtvis i frysen för kylda idéet.
Redo!
Buteljering kan antingen ske direkt efter jäsningen slutit, eller efter en obestämd tid av klarning, eller inte alls. Tar man det direkt efter det slutar bubbla, då är drycken ganska trubel, men finns det alltså mera ork på jästen till andra fermentering. Vill man ha bubblor på flaskan, så ska det nog finnas socker att kunna jäsa på. I så fall tar man (helst) en robust literflaska, sätt på en tratt, häll i en matsked socker (per liter volym) och sen fyllar upp den med dryck. Korka på och andra väntan är på gång. Nu kan jästen jobba på. Skillnaden till alkoholhalt och sötthet är minimalt – meningen med sockret är att få bubblor. Gott.
Även om drycken är färdigklarnat så finns det jäst kvar i vätskan för att hinna en till fermentering, med kanske lite längre jäsningstid. Samma process dock.
Kolsyra på flaskan får man visst också med särskilda instrumäng, och/men det går nästan utan sägelse att de flesta sorter av (vanlig) äppelvin och (huvudsakligen) äppellikör ska inte bli kolsyrad.
Så, om man rymmer en hink av likör i ett hörn av ett rum, jo… då så. Kan dock undvecklas lite bismak av jäst om drycken står i kontakt med jästiga botten för länge. Tänk ändå också på temperaturen av drycken. Svalt smakar ju bättre, ibland även kalt, till och med på is.
Flaskor som är redo ska lagras svalt och mörkt, tills de plockas fram till fest eller skänks bort som present. Underbart!
Hoppas det lyckas att brygga dryck på äpplen – kontakta oss gärna i fall du undrar något!
Varma hälsningar,
Millesson Musteri och Bryggeri