Sist uppdaterad 03/04/2025 av Bo.

Nu så är det dags att förklara en och annat angående att musta äpplen på ett musteri. Har du en stund till det som skrivits? Då vet du mera om äppelmust! Titta även våra FAQ med vanliga frågor om äpplen och äpplemust.
Index
Intro
Att musta betyder väl så mycket som att pressa jos från fruktkött. Det kan ju gjörs på flera sätt, d.v.s. med olika metoder. Det mest vanda är att krossa frukt med en kvarn, varefter mosen pressas mot en duk. Josen rinner igenom duken och (torra) köttet blir kvar. I före tiden tog man t.ex. ostduk som sil, samt en manuell eller hydraulisk press, och även nu finns det folk som tycker det är värd att försöka greja det med gör-det-själv lösningar. Till större mängder än man klarar av själv kan det däremot bli rätt så tråkigt att få gjort. Lyckligtvis finns det nu för tiden ordentliga maskiner för att klara av jobbet!
Om oss
Våra dörrar står vidöppna. Folk är mycket välkommen att komma in och musta äpplen i musteriet och se hur det går till. Vi är ju stolta att kunna bjuda på våra tjänster, och har inget problem med att visa rund dem som vill kolla laget. Bra veta är att på grund av hygien och säkerhet våra gäster får inte röra maskinerna och måste hålla sig till instruktioner av all personal. Helt lugnt!
Eftersom vi inte bara gillar äpplen, men blir till och med duktiga aspirant-pomologer i det avseendet, gör vi ofta sortbestämning medans vi håller på med maskinerna. När vi vet vad äpplet är för sort, så kan vi berätta mera om dennas ursprung. Det är spännande, och lite häftigt! Visste du att olika sorter kan bli tillverkad olikt? Jovisst, vi delar gärna våra insikter när vi kan.
Bra veta
Angrepp är inbland ett problem. Klokt att säga att om man skulle inte vilja äta frukten, så ska den inte vilja mustas. Frukt med stötskador, prickar eller skorv är helt okeja att musta, och det samma med ren fallfrukt. Vi kan inte ta emot frukt från djurhagar, och helst inte dem som blev påverkad av fågel. Äpplen med hål i skalet från insekter som rönnbärsmal, eller andra djur måste inspekteras. Kraftig röta som monilia på äpplen producerar giftet patulin och är ett stort nej!
Ha gärna koll på timing när det gäller mustningen. Äpplen mognar av på flera årstider och under olika omständigheter. Bra mogenhet visas igenom mörka kärnor inne i kärnhuset, och ett skal som knastrar när man tugger i. Det duger ej om frukt är övermogen. Mustning går inte på äpplen som är mjöliga och mjuka i köttet. Mustmaskinen är i så fall inte kännslig, men klarar bara inte av pressningen. Klart så säger vi till om det inte går att musta äpplen i musteriet, och plockar bort dem som ska inte vara med.
Skörd
Vanligtvis får man ut ungefär 6 deciliter must av 1 kilo äpplen. (Så 10 kilo äpplen ger 6 liter must, eller två 3-liters ståpåsar.) Grovt mått går det också att räkna med plusminus hälften av vikten. Vissa äppelsorter ger mera must, upp till 7 deciliter per kilo. Det spelar över huvud taget ingen roll till kvalitén.
Visst tar vi emot päron! Vi brukar rekommendera att blanda dem med äpplen för smakens och sötthets skull, typ 50-50%. Så får man ut mera must med härlig päronsmak, faktist, eftersom päron har ganska rik smak.
Vi kör inte på någon slags minimum mängd när du vill musta äpplen i musteriet. Daremot säger vi också att för pressens skull det är lite jobbigt att ta mindre än 10 kilo. Vi tar ändå samma tid till dig, och du betalar samma pris.
Förpackning och pris
Vi endast fyller upp pastöriserad must på så-kallade 3-liters ståpåsar, som har bra handtag och tapp. Det är nog snabbara, smidigare, och miljövänligare än bag-in-box, eftersom man annars måste separera plast och kartong efteråt.
Pastöriserad must på obrutna ståpåsar har minst ett års hållbarhet i rumstemperatur. Den håller sig ännu längre om den står svalt. I kylskapet, efter öppning, klarar musten av sig minst ett bra par veckor.
Att musta hos oss är inte bara kult, det kostar ju även mindre än på vissa andra ställe, nämligen 69 kr per 3-liters förpackning! (Endast 23 kr/litern.)
För dig
Det är vårt garanti att man får ut must från sina egna äpplen, med förståelse att vi ändå måste skilja åt när de gäller sista dropparna. Det går inte att fylla up en 3-liters ståpåse med mindre än en likadan volym. Då är det inte så svårt att förstå att de första och sista deciliter blandas. Ibland får någon en nypa mera, av någon annan, men alltihop och till slut så jämns det ut – så är det.
Man betalar bara för musten som vi fick ut från äpplena. Vi väger inte frukterna, och behåller inte något äpple förutom ditt vetenskap och samtycke.
Väntetid brukar vara kort, d.v.s. vi hinner göra must inom en kvart från början, om allt går enligt plan. Komm ihåg att vi kan bara betjäna dem som har bokat tid igenom vårt system. Det hjälper enormt att slippa köbyggning. Om kön skulle växa ut en nypa, så be vi om tålamod av alla involverade. Finns det fortfarande någon kö efter klockan 13:00 (lunchpaus) eller 18:00 (stängt) då mustar vi bara på, som vanligt, tills det är tillfälligt slut på frukt. Skulle det tyvärr inte lyckas att jobba av mängden inom acceptabel tidsutrymme, så kan vi bjuda på senare avhämtning, helt utan tillkommande kostnader.
Hinner du inte vara med till processen eller blir det för sent eller har du ett annat avtal, hör gärna av dig i god tid, så löser vi det i omgående.
Övrigt
Äppelinlämning är också en möjlighet hos oss. Två sätt att sköta sånt.
1) Du lämnar in äpplena och vi mustar dina egna äpplen, varefter du hämtar musten sen.
2) Du byter dina äpplen mot färdig must av oss i någon viss förhållande, om det finns.
I båda fall sker betalningen i enlighet med avtal.
Ibland finns det must till försäljning, för dem som till exempel inte kommit upp till önskad mängd men kan tänka sig att ha lite till. Vi kan bara inte garandera det, eftersom förråden beror på vad vi får in under dagerna.
Som betalningsmetod accepterar vi endast SWISH, med QR-kod rakt från vår kassaskärm.
Alternativt
Funderar du på att göra äppelcider, äppelvin eller äppellikör? Najs! Följer du länken, så hamnar du på bra plats… På denna sida finns det en nästan överdadig mängd av information om det. Om man vill fermentera äppelmust, då kann vi bjuda på en 25-liters jäshink, inklusive alla tillbehör såsom tappkran på hinken, samt jäsrör/vattenlås och praktisk grepe. Vi tillsätter då direkt en bra jäst som hjälper att jäsa ut vätskan till önskad halt. Beroende på hur man vill ha det, kan vi också tillsatsa (eko) socker för att öka upp den slutliga procentsats av alkohol. (Mera om det här.) För att göra en sån hink, behöver man ganska precist 25 liter must, ungefär 40 kilo äpplen. Mera eller mindre ger ojämnt resultat. Ingående must och mustning av egna äpplen kostar kompletta hinken 575 kr styck.
Det går nog bäst att visa hur-och-då med ett par bilder, varsågod!
Varma hälsningar,
Millesson Musteri och Bryggeri


